Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος κι εμείς

Παρόλο που σ’ αυτό το ιστολόγιο εκφράζονται απόψεις για θέματα περιφερειακού  και τοπικού ενδιαφέροντος, ένα ευρύτερο θέμα απασχολεί τόσο πολύ την σκέψη μου, που είναι αδύνατον να μην το θίξω.
Η δράση των Τζιχαντιστών, μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και η εγκαθίδρυση ισλαμικών χαλιφάτων αποτελεί τη σοβαρότερη, κατά την άποψη μου, πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως «δυτικός» πολιτισμός στις μέρες μας.

Σε μια περιοχή που είναι κυριολεκτικά στη γειτονιά μας, ο πόλεμος αυτός επιφέρει άμεσες κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές επιπτώσεις, είναι δε βέβαιο ότι επηρεάζει και τα εθνικά μας συμφέροντα άμεσα ή έμμεσα. Και μόνη η εμπλοκή της Τουρκίας αρκεί! 
Δεν είμαι σίγουρη ότι οπλίζονται αποκλειστικά από φυλετικό (για φυλές και φύλα) και θρησκευτικό μίσος, ή εάν κινούνται νήματα οικονομικών συμφερόντων. Ούτως ή άλλως, οι δολοφονίες και οι γενοκτονίες, ο έλεγχος ενεργειακών πηγών, η απολαβή χρημάτων μέσα από δραστηριότητες εμπορίας όπλων και ναρκωτικών, το τεράστιο κύμα μεταναστών, αποτελούν φρικιαστική πραγματικότητα. 
Οι ευθύνες των ΗΠΑ, πρωτίστως, και της Ευρώπης στη δημιουργία του οργανωμένου  και εξοπλισμένου στρατού των τζιχαντιστών είναι τεράστιες. Αλλά άμεσα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αναχαίτισης τους, από μια συντονισμένη διεθνή δράση.
Η συζήτηση για το θέμα στην Ελλάδα επισκιάζεται από τα προβλήματα επιβίωσης του πληθυσμού και από τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση της στην εξουσία. Το ζήτημα, όμως, είναι σοβαρότατο και ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών πρέπει να καλέσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να χαραχθεί μια στιβαρή εθνική πολιτική, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσο – μακροπρόθεσμα. 
Επίσης, είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένας δημόσιος διάλογος για όλες τις πτυχές αυτού του πολέμου, ώστε οι πολίτες να περάσουν από το επίπεδο της πληροφόρησης στο επίπεδο του προβληματισμού, της ανάλυσης και της στήριξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης. Για την επιβίωση των αξιών μας, του πολιτισμού μας, της χώρας μας!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια υπόκεινται στην έγκριση του διαχειριστή. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται αποδεκτά. Ευχαριστιύμε