Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΠΟΘΕ

4 Οκτωβρίου 2013


Αναπάντητη έμεινε στην ουσία, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου,  η επερώτηση της Παράταξης ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΚΕΠΟΘΕ από τον Απρίλιο.

Στην απάντηση της η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κα Σ. Μαυρίδου αναφέρθηκε στις πράξεις και τις παραλείψεις υπηρεσιών, όπως η ΥΔΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υπαλλήλων τους, αλλά δεν κατέθεσε κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει τις νομικές και διοικητικές πράξεις του Περιφερειάρχη και της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η δε συγκεκριμένη δέσμευση που ανέλαβε για επίλυση του θέματος ήταν ότι «θα πάει η ίδια στην Αθήνα».
Καμιά, επίσης, απάντηση δεν δόθηκε για τα άλλα θέματα τα οποία έθεσε η κα Άννα Μίχου, η οποία ανέπτυξε εκ μέρους της παράταξης την επερώτηση.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Μείζων Αντιπολίτευση προειδοποίησε για προβλήματα που θα δημιουργούσε κάποια χρονική στιγμή η παράτυπη τοποθέτηση υπαλλήλων του Κέντρου σε υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και μετέπειτα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς διάφανα συμβασιοποιημένη σχέση των δύο φορέων, αλλά η Διοίκηση δεν έλαβε κανένα μέτρο. Επανέλαβε ότι οι προγραμματικές συμβάσεις είναι τουλάχιστον ¨ελλειμματικές¨ από νομικής πλευράς. Αποδείχθηκε ότι η προγραμματική σύμβαση για την «Περιφέρεια στον Πολιτισμό», πέρα από το ασαφές περιεχόμενο και την αναντιστοιχία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου, έχει σοβαρό νομικό πρόβλημα που οδήγησε στην αδυναμία πληρωμής του ΚΕΠΟΘΕ.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Κέντρο Μαύρης Θάλασσας και τις ευθύνες της διοίκησης για τη συρρίκνωση και την παύση λειτουργίας του, καθώς και στην απαξιούμενη περιουσία του, όπως το αρχείο.
Σοβαρότατο θέμα, επίσης, αποτελεί η αδυναμία υλοποίησης του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «ΕΥΡΥΠΙΔΕΙΑ», το οποίο υποστηρίζεται από την παράταξη ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  και υλοποιείται με τους όρους που θέτει η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ. Ενδεικτικά, η έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας δεν επιτρέπει στο ΚΕΠΟΘΕ να εισπράξει την επιχορήγηση.
Τέλος, ρωτήθηκε η Διοίκηση σχετικά με τον έλεγχο που δεσμεύτηκε να διεξάγει στο Κέντρο και κλήθηκε, ο απών από τη συνεδρίαση Περιφερειάρχης, να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και να καταθέσει προτάσεις, ώστε το ΚΕΠΟΘΕ,  από «πελατειακό» εργαλείο να γίνει μοχλός πολιτισμού και ανάπτυξης.

Η έντιμη στάση απέναντι στους εργαζόμενους και η αποκατάσταση της μισθοδοσίας τους αποτελούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις της διοίκησης. Επιπροσθέτως, σοβαρές είναι οι ευθύνες της για τις δράσεις στους τομείς πολιτισμού και παιδείας, που αποκτούν, στη μαύρη συγκυρία της έξαρσης της νεοναζιστικής βίας, ακόμη μεγαλύτερη σημασία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια υπόκεινται στην έγκριση του διαχειριστή. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται αποδεκτά. Ευχαριστιύμε